Te placki ziemniaczane smakują fenomenalnie. Odkryj sekret ich bezmięsnego farszu

Dodano:
Placki z kapustą Źródło: Shutterstock / Ostranitsa Stanislav
Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad lub sycącą obiadokolację? Placki ziemniaczane z kapustą przygotujesz w krótkim czasie i z zaledwie kilku tanich składników.

Placki z kapustą (poleśniki, poliźniki) to tradycyjne danie regionalnej kuchni śląskiej. Podobne potrawy przygotowywane są również m.in. na Podkarpaciu. Połączenie smaku ziemniaków oraz kapusty na pewno trafi w gusta wielbicieli aromatycznych, wyrazistych potraw bezmięsnych.

Poleśniki (poliźniki) – co to za danie?

Tradycyjne poleśniki to placki ziemniaczane pieczone w liściach kapusty. Ziemniaczaną masę wykłada się na liść białej kapusty, przykrywa drugim liściem i piecze w piekarniku. Nieco zmodyfikowałem tradycyjne przepisy na placki z kapustą. Moje danie zawiera lekki, soczysty farsz z białej kapusty oraz cukinii (opcjonalnie). Podpowiadam, że białą kapustę możesz zastąpić ugotowaną do miękkości i podsmażoną z cebulą kapustą kiszoną.

Jak zrobić placki z kapustą à la poleśniki?

Przygotowanie bezmięsnego obiadu z ziemniaków, kapusty i kilku dodatkowych składników nie wymaga wiele pracy. Ziemniaki na placki rozdrabniam malakserem (ważne, żeby były bardzo drobno starte), a następnie mieszam z dodatkami i smażę, przełożone farszem.

Najlepsze na placki ziemniaczane są ziemniaki odmiany np. Irga, Gracja i Flaming, które zawierają dużo skrobi i nie są bardzo wodniste. Farsz robię na patelni – podsmażam warzywa, a następnie odparowuję nadmiar płynu. Jeżeli farsz jest bardzo wodnisty, to przed doprawieniem wykładam go na sitko i lekko odciskam.

Placki z kapustą smażę na suchej patelni, ale możesz również usmażyć je na oleju, klarowanym maśle lub smalcu oraz upiec w piekarniku. Smażąc placki na tłuszczu, pomiń dodanie oleju do masy ziemniaczanej.

Porada: jeżeli chcesz ułatwić sobie pracę, to możesz zrezygnować z robienia farszu i wymieszać starte ziemniaki z posiekaną, lekko nasoloną i odciśniętą z nadmiaru płynu kapustą, cebulą oraz innymi dodatkami.

Przepis: Placki ziemniaczane z kapustą

Połączenie ziemniaków i białej kapusty to świetna kompozycja smaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śląska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
398 w każdej porcji

Składniki

Na masę ziemniaczaną:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie farszuPozbawioną twardego głąba i wierzchnich liści kapustę drobno posiekaj. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w małą kostkę. Cukinię umyj, obierz i usuń pestki (opcjonalnie) oraz zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj kapustę i cukinię. Smaż na średnim ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Dopraw farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotowanie masy ziemniaczanejZiemniaki obierz, umyj i rozdrobnij malakserem lub zetrzyj na tarce o małych oczkach, wyłóż na sitko i lekko odciśnij. Poczekaj, aż z soku oddzieli się skrobia, zlej płyn i przełóż ziemniaki do miski. Dodaj całe jajko, mąkę pszenną, startą na tarce o małych oczkach cebulę oraz olej. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. SmażenieNa mocno rozgrzaną patelnię wyłóż porcję masy ziemniaczanej, formując okrągły, cienki placek. Na ziemniaki wyłóż niewielką ilość farszu i przykryj go masą ziemniaczaną. Smaż placki z kapustą z obu stron na złoty kolor, przewracając je, gdy spód się przyrumieni. Wskazówka: możesz dodatkowo dopiec placki z kapustą w piekarniku.

Placki z kapustą podaję gorące z dodatkiem kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...